Kelderbak of koekoek

Kelderbak

Het toevoegen van een kelderbak of een koekoek aan uw woning kan de woonkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Het kan bijvoorbeeld zorgen voor extra ruimte en daglicht in uw kelder of souterrain. Echter, het is belangrijk om te weten dat het toevoegen van een kelderbak of koekoek altijd vergunningsplichtig is.

Bij het toevoegen van een kelderbak of koekoek moet de fundering van uw woning worden gecontroleerd. In sommige gevallen kan een bodemonderzoek vereist zijn en kan de gemeente verlangen dat de kelder waterneutraal is. Daarom is het belangrijk om een goede vergunningsaanvraag te doen en de juiste bouwkundige tekeningen te maken.

Koekoek

Een koekoek is bij kelders in zijn simpelste vorm een uitgebouwde bakconstructie aan een keldermuur. Deze bak kan gemetseld, van gewapend beton of van kunststof zijn. De randen steken vaak boven het maaiveld uit om instromen van water via de grond te voorkomen. De bovenkant kan met een rooster worden afgedekt om invallen en inbraak te verhinderen.

Het is ook mogelijk om de koekoek aan de onderzijde open te houden, zodat het water via een grindlaag afgevoerd kan worden in de grond. Een koekoek is nodig wanneer de begane grondvloer op maaiveldhoogte ligt. Bevindt de begane grondvloer zich op een flinke hoogte boven het aangrenzende terrein, dan kan met normale kozijnen worden volstaan, denk aan een souterrain.

Overige omgevingsvergunningen

Bekijk hieronder de overige omgevingsvergunningen waar wij veel vraag naar krijgen! Heeft u een andere vergunning nodig? Uiteraard geen probleem.