Splitsingsvergunning

Wat is splitsen?

Splitsen is het proces van het verdelen van een bestaand appartement in meerdere afzonderlijke appartementen. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn als u een groot huis bezit dat u wilt transformeren naar kleinere appartementen.

Er zijn twee fases in het splitsingsproces bij de gemeente:

Bouwkundig splitsen​

Tijdens de eerste fase wordt een schetsontwerp gemaakt waarin de nieuwe indeling van de te vormen appartementen wordt bepaald.

Vervolgens worden deze ontwerpen getoetst op bouwkundige eisen, zoals daglicht en ventilatie, om de kwaliteit van de appartementen te garanderen.

Hiervoor zijn bouwkundige tekeningen nodig, die door een professional moeten worden gemaakt. Nadat de bouwkundige vergunning is verleend, wordt er een huisnummer besluit afgegeven door de gemeente, waarmee u de appartementen afzonderlijk van elkaar kunt verhuren. In deze fase is het echter nog niet mogelijk om de appartementen afzonderlijk te verkopen.

Kadastraal splitsen

In de tweede fase wordt het pand juridisch gesplitst door middel van kadastraal splitsen. Hierbij wordt het kadastrale nummer in meerdere nummers gesplitst. Dit kan vergunningsplichtig zijn in veel gemeenten. Met behulp van een kadastrale splitsingstekening worden de eigendomsrechten bepaald. Zodra deze fase is afgerond, kunt u met de bouwkundige vergunning en de kadastrale splitsingstekening naar de notaris om het mogelijk te maken om uw appartementen afzonderlijk van elkaar te verkopen.