Pand splitsen in Haarlem?
Dit zijn de regels.

Vergunning bouwkundig splitsen woning in Haarlem

Voor bouwkundig splitsen hebt u vrijwel altijd een vergunning nodig volgens de regels van de gemeente Haarlem. Het splitsen van een woning kan op twee manieren worden uitgevoerd:

 • Woningvormen: Het verbouwen van een woonruimte tot meerdere zelfstandige appartementen of woningen.
 • Omzetten: Het verbouwen van een woonruimte tot kamers voor kamerverhuur.

In sommige buurten is bouwkundig splitsen niet toegestaan.

Documenten vereist bij uw aanvraag:

 1. Bouwtekening van de huidige woning (schaal 1:500): Toon de huidige indeling van de woning.
 2. Bouwtekening van de woning na de splitsing (schaal 1:100) of de bouwvergunning: Geef een gedetailleerd overzicht van de beoogde indeling na de splitsing.
 3. Geluidsisolatierapport (indien gebouwd voor 1976): Als de woning voor 1976 is gebouwd, voeg dan een geluidsisolatierapport toe waarin de genomen isolatiemaatregelen worden beschreven.

Wat u moet weten:

Minimale gebruiksoppervlakte na splitsing:

 • Bij woningvormen moet de oorspronkelijke bouw van de woning een gebruiksoppervlakte van minimaal 140 m2 hebben, bij appartementen niet minder dan 100 m2.
 • Na de verbouwing moet minstens één zelfstandige woonruimte 80 m2 zijn, en de andere woonruimtes moeten minstens 50 m2 zijn.

Voor kamerverhuur:

 • Kamerverhuur is alleen toegestaan als de woning na de verbouwing een gemeenschappelijke ruimte van minstens 11 m2 heeft, en alle kamers minstens 12 m2 zijn.
 • Bij 5 of meer kamers moeten een bedrijf of stichting voor verhuur en beheer de kamers beheren.

Overige aandachtspunten:

 • Bij woningvormen worden automatisch nieuwe huisnummers toegekend, waarvoor kosten gelden.
 • Als u de zelfstandige woningen of appartementen apart wilt verkopen, is ook een vergunning voor kadastraal splitsen nodig.
 • Bij bouw- of verbouwingsplannen is meestal ook een bouwvergunning vereist; vraag deze vergunning eerst aan.

Buurten waar bouwkundig splitsen niet is toegestdsaan:

 • Stadsdeel Centrum: Stationsbuurt, Binnenstad, Bakenes, Burgwal, Vijfhoek, Heiliglanden.
 • Stadsdeel Noord: Generaalstraat, De Goede Hoop, Nelson Mandelabuurt, Frans Halsbuurt, Patrimoniumbuurt, Medanbuurt, Nieuw-Guineabuurt, Weltevredenbuurt, Molukkenbuurt, Soendabuurt.
 • Stadsdeel Oost: Cremerbuurt, Oude Amsterdamsebuurt,Potgieterbuurt,Van Zeggelenbuurt, Componistenbuurt,Karolingenbuurt,Kruistochtbuurt,Verzetsliedenbuurt.
 • Stadsdeel Zuidwest: Garenkokerskwartier,Hasselaersbuurt ,Leidsebuur-Oost ,Leidsebuit-West,Rozenprieel-Noord,Rozenprieel-Zuid.

Na uw aanvraag:

U hoort meestal binnen 8 weken of uw vergunning is goedgekeurd. In sommige gevallen kan extra onderzoek meer tijd in beslag nemen; hierover wordt u binnen 8 weken geïnformeerd. De beslistermijn kan met 6 weken worden verlengd indien nodig.

Vergunning Kadastraal Splitsen Woning: Belangrijke Informatie

Denkt u eraan om uw woning te splitsen in meerdere afzonderlijke eenheden voor individuele verkoop? In dat geval is het verkrijgen van een kadastrale splitsingsvergunning vaak noodzakelijk. Deze vergunning stelt een notaris in staat om de splitsing officieel te registreren in het kadaster, waarna u de woningen afzonderlijk kunt verkopen. Hier zijn enkele essentiële punten die u moet weten:

Minimale Oppervlaktevereiste

Kadastraal splitsen is alleen toegestaan als elke eenheid, na de splitsing, ten minste 50 m2 gebruiksoppervlakte heeft.

Sociale Huurwoning Overweging

Als de Huurprijscheck een maximale huur aangeeft van €808,06, wordt de woning beschouwd als een sociale huurwoning. In dit geval is kadastraal splitsen niet toegestaan.

Verbouwing tot Meerdere Woonruimtes

Als u een woning verbouwt tot meerdere woonruimtes, is het meestal vereist om zowel een vergunning voor bouwkundige splitsing als een bouwvergunning aan te vragen. Het is van belang om deze vergunningen voorafgaand aan de verbouwing te verkrijgen.

Geen Vergunning Nodig Onder Specifieke Voorwaarden

Er is geen kadastrale splitsingsvergunning nodig onder de volgende omstandigheden:

 • Woningen of appartementen zijn na 1992 gebouwd en hebben elk minstens 50 m2 gebruiksoppervlakte na splitsing.
 • Het pand was voor de splitsing een bedrijfsruimte.
 • Het pand bestaat uit zowel een bedrijfsruimte als een woonruimte; in dit geval is kadastraal splitsen zonder vergunning toegestaan. Als er echter meerdere woonruimtes zijn en u wilt deze afzonderlijk verkopen, is een splitsingsvergunning wel vereist.